Goed ouder worden met een langdurige beperking
CP Nederland en SBH Nederland lanceren in samenwerking met Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam de campagne ‘Goed ouder worden met een langdurige beperking. Hoe doe jij dat?’. Centraal in deze campagne staat een leermodule die helpt om na te denken over ouder worden met een beperking. Aan de hand van ervaringsverhalen nodigt de campagne uit om de leermodule te volgen en vooruit te denken: ‘Bereid je voor, begin op tijd en ga aan de slag’. De leermodule op de website Ouderwordenmeteenbeperking.nl is een eerste stap op weg naar een toekomst waarin eigen regie centraal blijft staan.
Een beperking vraagt gedurende het hele leven meer van het lichaam en de beschikbare reserves. ‘Maar wat als je ouder wordt? Wat komt er dan nog bij en kun je dat aan?’ Voor veel mensen is het ouder worden met een langdurige beperking heel goed te doen, maar het gaat vaak niet vanzelf. Daarom is het goed dat zij zich hiervan bewust zijn en er op tijd mee aan de slag gaan, zodat zij zelf de regie houden en de gevolgen kunnen beperken.
Leermodule
In het kader van de campagne is de leermodule ‘Goed ouder worden met een langdurige beperking’ ontwikkeld. Deze module geeft inzicht in de impact van het ouder worden op participeren in de samenleving met een beperking. Ze beoogt vooral bewustwording en biedt handvatten om binnen ieders specifieke situatie zo goed mogelijk het eigen leven naar wens vorm te geven, ook op oudere leeftijd. De leermodule is gratis beschikbaar via de website Ouderwordenmeteenbeperking.nl en blijkt ook beschikbaar na afloop van de campagne.
Ervaringsdeskundigheid
Robbert van Driel (46 jaar), Esther Schram (53 jaar) en Jan Troost (62 jaar) zijn de drie hoofdpersonen in de campagne. Zij vertellen over hun ervaringen met ouder worden en delen hun tips in drie video’s. Een kleine greep uit hun adviezen: ‘Blijf fit en maak duidelijke keuzes’, ‘Probeer frustratie om te zetten in positiviteit’ en ‘Handel voordat dingen je overkomen’.
De campagne en de leermodule zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met ervaringsdeskundigen. Een gevarieerde groep van ervaringsdeskundigen en een stuurgroep met vertegenwoordigers van verschillende patiënten- en gehandicaptenorganisaties hebben meegedacht over de leermodule en campagne. De meewerkende patiënten- en gehandicaptenorganisaties zijn: patiëntenorganisaties Hersenletsel.nl en Spierziekten Nederland naast CP Nederland en SBH Nederland.
Meedoen
Deel berichten van de campagne met #ouderwordenmeteenbeperking en kijk voor meer informatie en ervaringsverhalen op de campagnewebsite Ouderwordenmeteenbeperking.nl. De campagne loopt tot en met 24 december.
Deze campagne is ontwikkeld door CP Nederland, SBH Nederland en Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. De ontwikkeling is financieel mogelijk gemaakt door ZonMw en maakt deel uit van het ZonMw project ‘Voor een goed leven: Empowerment van 40-plussers met langdurige of levenslange beperkingen’.