Skip to content

Arnold Chiari 2 Malformatie
Epilepsie
Oogproblemen

Arnold Chiari 2 Malformatie

Bijna alle kinderen met een spina bifida aperta hebben een afwijking in de aanleg van de kleine hersenen. Hierbij zijn delen van de kleine hersenen ingedaald in het achterhoofdsgat en naast het ruggenmerg komen te liggen. Bij hooguit 30% van de kinderen geeft dit klachten in de vorm van krachtverlies in de armen of benen, hoofdpijn, nekpijn, oogbewegingsstoornissen, slikproblemen en ademhalingsproblemen. Meestal gaan de klachten vanzelf over en is een behandeling niet nodig.

Epilepsie

Kinderen met spina bifida hebben een verhoogde kans op het krijgen van epilepsie door afwijking in de hersenen. Deze afwijking kan komen door een aanlegstoornis van de hersenen of een hydrocefalus ( waterhoofd) . Dit kan leiden tot aanvallen die gepaard kunnen gaan met verminderd bewustzijn, eventuele motorische, psychische of gevoelsverschijnselen. Soms kan een kind over de aanvallen heen groeien, soms is er medicatie nodig. Niet alle kinderen ontwikkelen epilepsie.

Oogproblemen

Wanneer de spieren van beide oogbollen niet goed samenwerken kan dat leiden tot dubbelzien (strabisme). Er is ook een kans dat de oogzenuw zelf minder goed werkt. Je kind ziet dan minder scherp. Oudere kinderen geven soms aan dat ze bepaalde delen van het blikveld niet goed kunnen zien. Niet alle kinderen hebben of krijgen last van oogproblemen

Back To Top