Skip to content

Urodynamisch onderzoek

Een urodynamisch onderzoek (UDO) is bij kinderen met spina bifida een belangrijk onderzoek om meer zicht te krijgen op de manier van functioneren van de blaas.

Het is een onderzoek naar de functie van de lage urine wegen ( blaas en afsluitmechanisme) . Het is een inwendig onderzoek. Door middel van dunne slangetjes die ingebracht worden via de plasbuis en endeldarm kunnen metingen verricht worden van de blaasinhoud, de blaasdruk, de afsluiting van de blaas, het eventuele urineverlies, de uitstroomsnelheid van de urine en de spanning in de bekkenbodemspieren. De meetresultaten worden met de computer verwerkt. Het onderzoek duurt ongeveer 30 – 45 minuten.

Video UroDynamisch Onderzoek

VUDO staat voor Video UroDynamisch Onderzoek. De procedure verloopt identiek als bij een UDO. Bij een VUDO is er een zichtbaar röntgen beeld van de blaas. Daarom wordt de blaas gevuld met contrastvloeistof zodat tijdens het onderzoek beeldjes/filmpjes kunnen worden gemaakt tijdens de blaasvulling en tijdens het plassen. Ook kan hierbij worden gekeken naar een eventuele reflux, terugstroom van urine naar de nieren.

Back To Top