Skip to content

Wanneer je kind een rolstoel gaat gebruiken, zal de woning ook moeten worden aangepast. De aanvraag en de bouwtekeningen nemen geruime tijd in beslag, en daarom is het goed om er al vroeg mee te beginnen. Meestal rond de leeftijd van 1,5 jaar.

Pakket van eisen

De ergotherapeut van het revalidatiecentrum kan je helpen bij het opstellen van een globaal “pakket van eisen” wat nodig is. Over het algemeen is er een ruimere douche zonder randen nodig, misschien een douchestretcher en een aansluitende toiletruimte wil je kind straks zo zelfstandig mogelijk zijn of haar ADL (activiteiten van het dagelijks leven) taken kunnen doen. Ook de eigen slaapkamer zal andere maten en een andere indeling nodig hebben wanneer je kind de rolstoel frequent gaat gebruiken. De ergotherapeut kan ook meekijken naar andere toegankelijkheidsproblemen in je huis en tuin.

Financieel

Bouwkundig kan er vaak veel, maar wat is handig voor jullie zoon of dochter en wat zijn de mogelijkheden van jullie huis? Een ander punt is hoe je de financiering voor de verbouwing rond krijgt. Dit zal in nauw contact met de WMO van de eigen gemeente moeten gebeuren, waar iedere gemeente zijn eigen visie op heeft. Daarom is het handig om zelf alvast te bedenken wat de meest geschikte oplossing is om je huis meer rolstoeltoegankelijk te maken.

Back To Top