Skip to content

Bijzonder Gewoon

Samen met haar zoon een dagje naar de dierentuin: Enike wordt geconfronteerd met de starende blikken van de mensen om haar heen. Jesse is een gewoon jongetje van 2 jaar en toch heel bijzonder.
Lees meer

Voorstelrondje

Graag stellen we je voor aan onze nieuwe blogger: Enike. Vanaf nu schrijft zij elke maand een blog over het reilen en zeilen van haar gezin. Enike is moeder van zes kinderen. Haar jongste zoon, Jesse, is geboren met spina bifida.
Lees meer
Foto gemaakt door Evelyn Koelewijn.

Dit past bij mij

Enthousiast startte Petra haar eigen praktijk in handzorg. Ze regelde alles wat nodig was en ontdekte dat ze al doende veel leerde. En toch… tijdens haar eerste manicurebehandeling werd ze ineens overvallen door emoties. Waar kwam dit vandaan?
Lees meer
Foto gemaakt door Evelyn Koelewijn.

Dromen over je toekomst

Het borrelde al een tijdje bij Petra: ze overwoog een grote stap in haar leven. Soms gaat je onderbewuste met je aan de haal. Na twee bijzondere dromen wist Petra zeker wat ze wilde gaan ondernemen!
Lees meer

I want to ride my (hand) bicycle

Een eigen handbike was een grote wens van Tijs en het is nu eindelijk zover! Voor zwemles wordt zijn geduld op de proef gesteld. Nicole kijkt uit naar de verbouwing van haar huis wat haar meer vrijheid gaat geven in de zorg voor Tijs. 
Lees meer
Foto gemaakt door Evelyn Koelewijn.

Waarom kan jij niet lopen?


Het destijds driejarige nichtje van Petra stelde een confronterende vraag. Kleine kinderen kunnen heel direct en eerlijk zijn. Hoe ga je om met zulke vragen? Hoe leg je aan een jong kind uit waarom jij niet kunt lopen en zij wel?
Lees meer
Foto gemaakt door Evelyn Koelewijn.

Ik loop niet naast je, maar zit in je telefoon


Als kind klom Petra zelf de trap op en af. Nu dit niet meer gaat, kan ze niet bij familie en vrienden mee naar boven. Die ene verbouwing op zolder, het nieuwe huis van haar oom: hoe blijft Petra op de hoogte van veranderingen? Vindingrijk als ze is, kijkt ze mee via foto’s, filmpjes of simpelweg via je mobiel.
Lees meer
Foto gemaakt door Evelyn Koelewijn.

Moet je melden dat je in een rolstoel zit?


Als Petra naar een restaurant of naar een bijeenkomst gaat, laat ze altijd even weten dat er iemand in een rolstoel bij is. Twee keer deed ze dit niet. Dit leverde haar interessante ervaringen op.
Lees meer

Laat 2023 maar komen!

Met de kerstvakantie in zicht kijkt Nicole terug op het afgelopen halfjaar: Tijs heeft veel medische onderzoeken achter de rug. Nicole ziet ook altijd de lichtpuntjes: Tijs krijgt in het nieuwe jaar een nieuwe rolstoel én een handbike!
Lees meer
Foto gemaakt door Evelyn Koelewijn.

Zonder te vragen. Alsof je niet bestaat. Wat doet dat met je?

Je wordt zomaar in je rolstoel weggereden of ineens geduwd, zonder overleg. Herkenbaar? Petra’s rolstoel is een verlengde van haar lichaam. En ongevraagd aan haar rolstoel komen is hetzelfde als ongevraagd haar lichaam aanraken, dat doe je niet.
Lees meer
Foto gemaakt door Evelyn Koelewijn.

Met een beetje creatief denken, kom je een heel eind!

Een dagje winkelen, naar een filmmarathon: met wat creativiteit weet Petra altijd wel een oplossing te verzinnen om erop uit te gaan. Maar wat zou het handig zijn als er in aangepaste toiletten standaard een stretcher zou staan!
Lees meer
Foto gemaakt door Evelyn Koelewijn.

Hulp met de beste bedoelingen

Soms kan een klein voorval je zomaar aan het denken zetten. Even boodschappen doen en de goed bedoelde hulp van die ene man bij de kassa, viel bij Petra verkeerd. Zij vroeg zich af: moet je hulp dan altijd maar gewoon accepteren?
Lees meer
Foto gemaakt door Evelyn Koelewijn.

Laat mij maar zitten!

Een anekdote uit haar jeugd roept bij Petra allerlei herinneringen op. Hoe ver ga je om te leren lopen? Als jong meisje wist ze al heel goed wat ze wilde en daar staat ze nu nog steeds achter.
Lees meer

Operatie en Dreamnight at the Zoo

Nicole was de afgelopen tijd druk met de zorg voor haar zoon Tijs. Mogelijk krijgt Tijs een urinestoma. Gelukkig was er ook tijd voor leuke dingen: samen met de kinderen naar Dreamnight at the Zoo in Amersfoort.
Lees meer

Ik wil nog dit, ik wil nog dat en ik moet van alles wat

Nicole heeft een drukke tijd achter de rug: Tijs was jarig (alweer 7 jaar), ze moest met haar kinderen een week in quarantaine vanwege corona, en tussendoor alle extra zorg die nodig is voor Tijs. Met geduld, vertrouwen en elkaar redden ze het wel!
Lees meer
Foto gemaakt door Evelyn Koelewijn.

Durf te vragen!

Petra ontving een interessante vraag over gevoel in haar benen. Zij waardeert het als mensen meer willen weten over haar handicap spina bifida en vertelt er graag over.
Lees meer

Wij – Zij

Soms lijkt de wereld wel ingedeeld in gezonde mensen en mensen die net even anders zijn. Corina is allergisch voor deze ‘wij-zij’ benadering. We zijn allemaal van waarde voor elkaar. Neem een ander serieus, gewoon zoals hij of zij is.
Lees meer
Foto gemaakt door Evelyn Koelewijn.

Waar ligt jouw grens?

Afgelopen week verschenen veel verhalen over grensoverschrijdend gedrag bij de talentenjacht The Voice of Holland. Gedrag dat echt niet kan, niet oké is of goed voelt. Voor veel mensen (vrouwen vooral) zijn de nieuwsberichten een opening om ook hun verhaal te delen. Een voorval uit het verleden roept bij Petra veel emoties op: had zij destijds anders moeten reageren?
Lees meer

Merry Christmas

Tweede Kerstdag is het huis stil en leeg. ‘Me-time’ voor Nicole. Haar twee jongens zijn net weer vertrokken naar hun vader. Deze omschakelingen zijn voor haar en de kinderen niet altijd even makkelijk. Het helpt Nicole om naar de mooie dingen in het leven te kijken. Hoe goed het bijvoorbeeld met Tijs gaat op school!
Lees meer
Foto gemaakt door Evelyn Koelewijn.

Punt

Mensen met een beperking zijn nooit ‘zomaar’ in beeld, zitten niet ‘gewoon’ in een talkshow of spelen een rol in een film, gewoon omdat ze een goede acteur of danser zijn. Petra ergert zich hier al een tijdje aan en zet daarom in deze blog een punt achter deze beeldvorming.
Lees meer

Even voorstellen…. Nicole van den Broek

Nicole van den Broek is is alleenstaande moeder van twee kinderen, Tijs en Giel. Tijs heeft spina bifida. In haar eerste blog voor SBH Nederland stelt ze zich voor.
Lees meer

Mindset is alles

Corina heeft een logee in huis: de temperamentvolle hond Zaya. Ten einde raad vraagt ze haar zoon Sjoerd om hulp: hij helpt haar Zaya te trainen. Haar zoon en hond leren Corina waardevolle levenslessen.
Lees meer

Voor altijd moeder… maar niet voor altijd de verantwoordelijkheid

In haar vorige blog had Corina het over pensioen van haar moederschap. Dat wil ze toch wat nuanceren.
Lees meer

Een moeder met pensioen

Als moeder met pensioen, hoe doe je dat? Anders dan bij andere beroepen, is er geen pensioenregeling, geen waarschuwing vooraf, geen pensioenopbouw, geen club van pensioenouders van zorg kinderen. Corina heeft hier een tijd lang mee geworsteld.
Lees meer
Back To Top