Skip to content

Het vinden van sociale contacten is niet voor iedereen even eenvoudig. Mensen met Spina Bifida Hydrocephalus hebben soms moeite met het vinden van leuke sociale contacten. Dit komt over het algemeen doordat de omgeving anders reageert op mensen die “anders” zijn. Maar er zijn meer mogelijkheden om sociale contacten op te bouwen. Een aantal tips voor je op een rij op het gebied van

School

Op school leer je niet alleen veel over de aangeboden lesstof, je leert er meer dan je denkt. Zo zit je met veel verschillende mensen in een klas en moet je je leren aanpassen aan anderen. Daarnaast breng je zoveel tijd op school door dat juist daar heel veel leuke sociale contacten kunnen ontstaan. Je maakt vrienden, gaat met elkaar mee naar huis, komt op verjaardagen en wanneer je je op je gemak voelt bij iemand, vertel je heel veel aan elkaar. Hierdoor kunnen mooie vriendschappen ontstaan.

Naar boven

Werk

Ook op het werk, kom je veel mensen tegen. Of dit nu een dagbestedingcentrum, sociale werkvoorziening of reguliere werkplek is. Overal kom je met mensen in contact en bouw je met elkaar een band op. Met de een meer als met de ander, maar ook hier kunnen mooie contacten uit ontstaan.

Naar boven

Uitgaan

Als je die mogelijkheid hebt, ga je misschien wel eens uit. Naar een discotheek, een bar of terras. Dit doe je misschien niet zo snel alleen maar een uitgaansgelegenheid is een mooie plek om nieuwe mensen te leren kennen. Daarbij onderhoud je juist je bestaande contacten met vrienden en vriendinnen als je met hen een avondje uitgaat.

Wanneer je niet zeker bent of een uitgaansgelegenheid toegankelijk is voor rolstoelers en een toegankelijk toilet hebben kun je deze informatie nu vrij eenvoudig vinden via allerlei app’s voor smartphones. Zo is er de app “Ongehinderd”. Deze app laat je (met locatiebepaling “aan”) zien waar je je bevindt en wat er in de directe omgeving zoal te vinden is aan winkels en uitgaansgelegenheden. De app geeft hierbij aan of een winkel of café toegankelijk is voor rolstoelers of mensen met een visuele beperking en of het pand voorzien is van een toegankelijk toilet. Deze app is alleen binnen Nederland te gebruiken. Daarnaast is er de app “Wheelmate”. Deze app werkt ongeveer hetzelfde als de app “Ongehinderd” maar biedt wereldwijd ook een overzicht van de rolstoelparkeerplaatsen in de directe omgeving. Beide app’s zijn gratis te downloaden in de Appstore. Kortom, met deze app’s kun je je op alles voorbereiden en kun je met een gerust hart een drankje drinken met vrienden en eens op pad in een onbekende stad.

Naar boven

Vakantie

Wanneer je het opdoen van sociale contacten wil combineren met een mooie reis naar het buitenland, dan kun je een beroep doen op verschillende organisaties die vakanties onder begeleiding aanbieden. Een voorbeeld hiervan is stichting Wielewaal. Zij bieden vakanties aan in zowel binnen- als buitenland voor diverse doelgroepen. Voor een overzicht van hun vakantieaanbod kun je kijken op http://www.wielewaal.nl/. Er zijn nog veel meer organisaties die aangepaste vakanties aanbieden. Voor een overzicht hiervan kun je op Google terecht.

Naar boven

Dating

Ben je op zoek naar een relatie? Voor mensen met een beperking is het vinden van een relatie niet altijd even eenvoudig. Je kunt daarom dan ook hulp krijgen van een relatiebemiddelingsbureau. Er zijn speciale relatiebemiddelingsbureaus voor mensen met een beperking. Een voorbeeld hiervan is http://www.g-date.nl/. Dit bureau is bekend van het NPO3 programma “The Undateables”. Tegen betaling van een maandelijks bedrag kun je via hen op zoek naar de liefde van je leven.

Naar boven

Sociale contacten onderhouden

Nu zie ik je denken: leuk hoor al die mogelijkheden om sociale contacten te vinden, maar hoe onderhoud ik ze? Dat valt zeker niet altijd mee. Een relatie in welke vorm dan ook moet van twee kanten komen. Het komt je niet aanwaaien dus je zult zelf vrienden af en toe eens moeten bellen, mailen of “appen” om het contact “warm” te houden. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je vrienden ditzelfde moeten doen. Toon interesse in elkaar en houd elkaar op de hoogte van wat je beleeft. Dit geeft vaak gelegenheid om elkaar te blijven zien en spreken.

Naar boven

Back To Top