Skip to content

Kindermusea toegankelijk voor kinderen met een beperking

De herfstvakantie is in aantocht. Dat betekent dat de kinderen weer thuis zijn. Een goed idee om met je kind in een museum rond te hangen in plaats van op de bank. Er zijn 11 kindermusea toegankelijk voor kinderen met een beperking, dus er valt genoeg te kiezen.  Dit zijn de musea:

  • Nijntjemuseum: Bijna iedereen is opgegroeid met de Utrechtse Nijntje Pluis van Dick Bruna. Spelenderwijs leren, wie wil dat niet? Tien themaruimtes maken dit mogelijk. Het kleurrijke museum is een ware belevenis voor iedereen, zelfs voor kinderen met een visuele beperking. Ook zijn er iedere maand rondleidingen in gebarentaal. Een rolstoeltoegankelijk museum met invalidentoilet, een aanrader, net als de toegankelijke speeltuinen in Utrecht!
  • Archeon: Is jouw kind geïnteresseerd in de Nederlandse geschiedenis? Dan is Museumpark Archeon een must. Van Romeinse tijd tot Vikingen en hun woningen, het is er allemaal te zien. Ben je een doener? Raak dan skeletmateriaal van dieren aan of onderzoek archeologisch aardewerk! Het museum heeft verschillende faciliteiten voor een aangenaam museumbezoek.
  • Rijksmuseum: Het museum is beroemd om de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Met familierondleidingen in gebarentaal, een tour voor blinden en slechtzienden die objecten mogen voelen en prikkelarme avondopenstellingen is dit museum in Amsterdam het museum voor kinderen bij uitstek. Uiteraard is het rolstoelvriendelijk en zijn er toiletten voor mindervaliden. Je kunt zelfs vanuit huis het museum beleven!
  • Internationaal Klompenmuseum: Bij een land dat bekend staat om klompen hoort een klompenmuseum. Een inclusief museum, dus ook voor mensen met een beperking. Je kunt er nu Wietzes film zien in Nederlandse gebarentaal voor dove en slechthorende kinderen. Nieuwsgierig naar het museum? Maak dan vast een virtuele wandeling door het museum.
  • Van Abbemuseum: Gebruik al je zintuigen in het van Abbemuseum, het museum voor hedendaagse kunst. Hier kun je kunst in allerlei vormen bewonderen. Gratis entree voor begeleiders en hulphonden zijn toegestaan. Ook kun je de museumrobot reserveren om het museum vanuit jouw eigen omgeving te ervaren. Inclusie in dit museum houdt in: multi-zintuiglijke rondleidingen, aanraken van voelreplica’s en voelmaterialen en rondleidingen met doventolk.
  • Verzetsmuseum: is jouw kind gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog? Dan is een bezoek aan het Verzetsmuseum de moeite waard. Verzetsmuseum Junior is voor kinderen van 9 jaar en ouder. Heb je een zintuiglijke beperking? Dan kun je het museum zelfstandig met de toegankelijke audio- en videotours  ontdekken! Het Amsterdamse museum is ook online te bezoeken.
  • Scheepvaartmuseum: Dit museum geeft een paar keer per jaar prikkelarme rondleidingen met interactieve elementen. Zijn er toch teveel prikkels? Dan kun je gebruik maken van de chill-outruimte. Geïnteresseerd? Bekijk dan de website.
  • Van Goghmuseum: In dit museum maak je kennis met het leven en werk van Vincent van Gogh. Met zaalteksten in een groter lettertype, een ringleiding in het auditorium en een speciaal programma voor doven en slechthorenden is dit museum inclusief. Ook een rondleiding in gebarentaal is mogelijk.
  • Natuurmuseum Fryslân: Dit museum in de provinciehoofdstad Leeuwarden is een bezoek waard als je kind houdt van de natuur. Van onderwatersafari tot de ontdekking van allerlei dierenskeletten, in Natuurmuseum Fryslân kan dit allemaal. Voor slechtziende en blinde kinderen zijn er twee ruimtes waar ze alles mogen aanraken!
  • Mauritshuis: Dit Haagse museum vol schilderkunst heeft een nieuwe tentoonstelling Vervlogen – geuren in kleuren’. De verschillende geuren zitten op een aantal kunstwerken die het verhaal van vroeger zullen vertellen. Zeker voor kinderen met een visuele beperking is de tentoonstelling interessant, want de audiofragmenten en de geuren zorgen samen voor de complete ervaring! Een regelrechte aanrader. Bekijk het aanbod voor kinderen.
  • Maritiem Museum Rotterdam: Hoe begon de wereldhaven op deze plek? Deze en andere vragen worden beantwoord in het museum. De kinder-doe-expo Professor Plons is goedgekeurd door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. De tentoonstelling ‘Offshore Experience’ is zo toegankelijk mogelijk gemaakt voor bezoekers met een lichamelijke of zintuiglijke beperking, bijvoorbeeld met automatische deuren, een lift en aangepaste manieren waarop de informatie wordt aangeboden.

Bron: Kidsproof Plus

Back To Top