MUREVAN-onderzoek: eigen regie bij revalidatie meten
Het is voor iedereen, op zijn of haar eigen manier, belangrijk om deel te nemen aan de maatschappij.
Op welke manier je dit doet is heel persoonlijk en kan gezien worden als het voeren van je eigen regie, wat samenhangt met zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Tijdens het leven leer je dit op je eigen manier in te vullen. Maar wanneer je, door een ongeluk of ziekte, in revalidatie belandt, kan dit uit balans raken. Daarom zijn deze onderwerpen een belangrijk onderdeel van een revalidatietraject.
Meetinstrument ontwikkelen
Hoe weten we nu zeker dat er in de revalidatie genoeg en de juiste aandacht voor is? Ken je het gezegde: meten is weten? Dat denken wij ook! Maar hoe meet je zoiets als eigen regie? Lopen bijvoorbeeld, is gemakkelijk te meten. Stel, iemand kan aan het begin van het revalidatietraject 5 meter lopen en aan het einde van het revalidatietraject 5 kilometer. Het verschil tussen 5 meter en 5 kilometer is concreet te meten. Wat wij proberen te doen in dit onderzoek is om subjectieve begrippen zoals eigen regie meetbaar te maken als uitkomst van revalidatie.
Het doel is om een meetinstrument te ontwikkelen wat landelijk gebruikt kan worden in de revalidatie, voor alle patiëntengroepen, voor het meten van eigen regie, participatie, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven.
Eigen regie
We zijn inmiddels al 3 jaar bezig met de uitvoering van dit onderzoek. Tijdens de eerste fase van het onderzoek hebben revalidanten ons verteld wat ze vinden dat tijdens een revalidatietraject aan bod moet komen om zo goed mogelijk eigen regie te kunnen voeren. Nieuwsgierig? Onderstaande afbeelding laat de belangrijke thema’s goed zien!
Bovenstaande vier thema’s focussen op het proces van het herpakken van eigen regie. Ze geven weer wat je als revalidant moet leren tijdens revalidatie, om na je revalidatie zo goed mogelijk eigen regie te kunnen voeren in de dagelijkse leven. De thema’s zijn gebruikt als basis voor het meetinstrument. We hebben veel overleg gehad met experts uit de revalidatie, en daarnaast ook input gevraagd van meerdere patiënten en patiënt vertegenwoordigers. Uiteindelijk is daar een vragenlijst uit ontstaan die eigen regie meet als uitkomst van revalidatie: De SeRA (Self-regulation Assessment vragenlijst). We hopen dat de SeRA in de revalidatie praktijk goed gebruikt zal gaan worden. Binnenkort worden er een aantal wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over dit onderwerp.
Meerwaarde revalidatie
Naast eigen regie, we ook bezig zijn om de meerwaarde van revalidatie voor de revalidant op het gebied van participatie, zelfredzaamheid en gezondheids-gerelateerde kwaliteit van leven in kaart te brengen. Deze resultaten zullen later gedeeld worden!
Meer weten?
Neem contact op met: Tanja Mol, [email protected].
Meer over het MUREVAN-onderzoek:
Self-regulation as rehabilitation outcome: what is important according to former patients? (Nederlandse samenvatting)
Tweede nieuwsbrief van het MUREVAN-onderzoek