Oproep voor mensen met SBH die zelf katheteriseren
Studie naar een herbruikbare katheter voor mensen die zelf katheteriseren
In Nederland zijn er ongeveer 46.000 mensen afhankelijk van wegwerpkatheters om de blaas goed te kunnen legen. Deze wegwerpkatheters worden 4 tot 6 keer per dag vervangen, wat veel afval oplevert, namelijk 1,2 miljoen kilo plastic afval per jaar. Daarnaast brengt het ook hoge kosten met zich mee en wordt er jaarlijks voor 75 miljoen euro aan wegwerpkatheters gebruikt. In het Erasmus MC vinden ze dat dit veel duurzamer en goedkoper kan. Momenteel doen zij daar onderzoek naar een speciale herbruikbare katheter. Wereldwijd zijn er al goede ervaringen met deze herbruikbare katheter, die mensen zelf bewaren in een buisje met reinigingsmiddel. Hierdoor hoeven mensen ook minder katheters mee op reis.
Hoe ziet het onderzoek eruit?
Het doel van dit onderzoek is nagaan of herbruikbare katheters bij mensen die zelf-katheteriseren net zo veilig zijn als wegwerpkatheters. Hierbij wordt gekeken naar het optreden van urineweginfecties, blaas- of nierstenen en het ontstaan van een bloeding/schade aan de plasbuis tijdens het katheteriseren. Om dit goed uit te kunnen zoeken, worden mensen die deelnemen aan de studie 1 jaar lang gevolgd. De helft van de deelnemers krijgt een speciale herbruikbare katheter en de andere helft blijft hun eigen wegwerpkatheter gebruiken. Gedurende dit jaar, krijgen deelnemers 4 keer een afspraak in het ziekenhuis. Voor elke afspraak dienen er vragenlijsten over het gebruik van de katheters ingevuld te worden (duurt circa 20 minuten). Daarnaast zal er 5 keer telefonisch contact zijn. De studie wordt uitgevoerd in meerdere ziekenhuizen verspreid over Nederland.
Momenteel zijn de onderzoekers op zoek naar mensen met spina bifida die zelf-katheteriseren. Heb je interesse om mee te doen of zou je er meer over willen weten? Kijk dan op Meedoen aan onderzoek – COMPaRE of neem contact op via [email protected].