Spina bifida-operatie in de baarmoeder ook in Nederland
Spina bifida opereren in de baarmoeder: voorheen moest je daarvoor als aanstaande ouder van een kindje met een open rug naar België. Maar dat hoeft niet meer. Het is nogal wat als je in de twintigste week van de zwangerschap te horen krijgt dat je kindje spina bifida heeft. Je komt voor een moeilijke keuze te staan: zet je de zwangerschap voort en zo ja, wat staat je dan te wachten? De keuze wordt eenvoudiger nu ook in Nederland een spina bifida-operatie in de baarmoeder mogelijk wordt.
Spina bifida-operatie in de baarmoeder
Momenteel worden spina bifida-operaties in de baarmoeder uitgevoerd in het Belgische Leuven uitgevoerd. Om deze operaties ook in Nederland te kunnen uitvoeren is er een samenwerkingsverband tussen het Leuvense ziekenhuis en het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis.
In Nederland opereren artsen kinderen met een open rug zo snel mogelijk na de geboorte. ‘Maar uit onderzoek blijkt dat het sluiten van de rug tijdens de zwangerschap voordelen heeft voor het kind’, vertelt de Rotterdamse kinderneurochirurg Jochem Spoor. Daarom reist het team uit Rotterdam met zwangere vrouwen mee naar Leuven om daar mee te helpen opereren en dit in de toekomst zelf te kunnen doen in het Erasmus MC. En dat gebeurt naar verwachting in 2022.
Voordelen en nadelen van een operatie in de baarmoeder
Bij een kind met een open rug is het sluiten van de rug iets misgegaan. De functie van het ruggenmerg is vanaf de plek van de opening verstoord. Dit zorgt voor darm- en blaasproblemen en voor minder kracht in de benen. Ook komt vaak een waterhoofd en een verstoorde aanleg van de kleine hersenen (Chiari II malformatie) voor.
De voordelen van een operatie van een open rug in de baarmoeder zijn:
- Kinderen hebben minder vaak een waterhoofd.
- Bij veel kinderen verdwijnt de aanlegstoornis van de kleine hersenen.
- Kinderen kunnen beter bewegen.
Het kan het verschil zijn tussen een kind dat met moeite kan lopen en een kind dat met wat hulp kan skiën, aldus Spoor.
Risico’s zijn:
- Ook de moeder wordt geopereerd waardoor deze en eventuele volgende bevallingen via een keizersnede moeten plaatsvinden (vanwege het litteken). Dit betekent twee operaties kort na elkaar.
- Kans op vroeggeboorte.
- Kans op lekkage van het vruchtwater.
- Andere complicaties.
Goede voorlichting is daarom essentieel. De gynaecoloog en neurochirurg geven in een gesprek uitleg over de operatie om ouders een weloverwogen keuze te kunnen laten maken.
De operatie in de toekomst
De operaties in het Erasmus MC gaan de eerstkomende tijd via een opening in de baarmoeder. Om de ingreep te verfijnen werkt het ziekenhuis samen met het Johns Hopkins Hospital in Amerika om er een kijkoperatie van te maken. Daarnaast onderzoekt het Rotterdamse ziekenhuis of een gepersonaliseerd 3D-model op basis van een echo van de zwangere vrouw hen kan helpen om nog nauwkeuriger te kunnen opereren.
Zo klein mogelijk ingrijpen en minder impact voor de moeder. We willen niet berusten in wat we kunnen, maar onszelf steeds blijven ontwikkelen, aldus Spoor.
Bron: Zorgkrant