Bestuurslid Frans Huijsmans overleden

Frans HuijsmansOp vrijdag 12 november is Frans Huijsmans op 64-jarige leeftijd overleden. Frans was vanaf de oprichting van de vereniging SBH Nederland in 2019 een zeer actief en betrokken bestuurslid. Hij was secretaris en had de portefeuille PR en Communicatie onder zijn hoede, samen met een collega-bestuurslid.

Als Frans binnen kwam, dan vulde hij de ruimte met zijn humor, scherpe opmerkingen en bulderende lach. Voorzitter Rob de Werker: ‘Dit was meteen merkbaar toen hij in november 2018 kwam ‘solliciteren’ als bestuurslid voor de vereniging. Een goed en vooral leuk gesprek. Het was alsof wij elkaar al jaren kenden. Hij maakte direct duidelijk dat hij zich wilde richten op ouderen met spina bifida en hydrocephalus; zij moesten nu vooral een platform krijgen.’

Achter zijn felheid, school een ontzettend aardige, betrokken man met het hart op de goede plek. In het bestuur was Frans een secretaris waar je op kon bouwen. Wat hij beloofde, deed hij. Frans was ook de notulist. Het beeld dat hij een blocnootje en een pen bij zich had en slechts af en toe wat opschreef, maakte indruk. Deze bondige aantekeningen wist hij om te toveren in duidelijke notulen.

Daarnaast heeft Frans een belangrijke bijdrage geleverd aan het nieuwe ledenmagazine. Hij dacht mee over de inhoud waarbij hij het heel belangrijk vond dat er aandacht was voor de gewone dingen van het leven: op vakantie gaan, werken, genieten.

Frans schreef als stromend water: makkelijk, uit de losse pols, van een uitgebreid artikel over leven met spina bifida tot zijn mooie eerste column voor het nieuwe ledenblad onder zijn tweede naam: Titus. Zijn eerste, en helaas zijn laatste, column was een ode aan zijn vrouw: ‘Mijn vrouw is extra bijzonder. Ik kan niet zonder haar. Gewoon omdat ik van haar houd en zij van mij, maar daarnaast omdat ik vind dat ze meer doet dan we ooit samen dachten dat nodig zou zijn. Langzaam werd haar zorgrol voor mij groter (…) Iedere dag laat ik merken hoe blij ik met haar ben.’

Het afgelopen jaar hebben we Frans steeds meer moeten missen; eerst in het bestuur en uiteindelijk ook in de redactie: zijn energie was op, de woorden stroomden niet meer als vanzelf uit zijn pen. En toch wilde hij nog zo graag doorgaan. Hij was van plan terug te komen als secretaris en wilde de draad weer oppakken. Het heeft niet zo mogen zijn.

We gaan Frans ontzettend missen en zijn hem dankbaar voor alles wat hij voor de vereniging SBH Nederland heeft betekend! Wij wensen zijn vrouw en dochter veel sterkte toe.