Filmpjes Leven met een stoma

Hoe is het om te leven met een stoma? Zo’n 38.ooo mensen in Nederland weten hier het antwoord op. En jaarlijks komen er gemiddeld 7.000 nieuwe stomadragers bij. Voor deze nieuwe groep heeft de Stomavereniging filmpjes gemaakt in vijf talen. Hierin wordt uitgelegd wat leven met een stoma inhoudt. Met deze informatie hoopt de vereniging bij te dragen aan een betere acceptatie, meer begrip, minder problemen met de stoma én een betere kwaliteit van leven voor stomadragers en hun naasten.

Animaties over leven met een stoma

De Stomavereniging heeft vijf animaties gemaakt over leven met een stoma: drie over de verschillende soorten stoma’s (colostoma, ileostoma en urinestoma), een ervan gaat over de verzorging van de huid rond de stoma en er is een filmpje voor kinderen met een stoma. De filmpjes zijn er ook met ondertiteling in het Engels, Frans, Turks en Arabisch om anderstaligen beter te kunnen informeren.

De filmpjes zijn bedoeld voor (toekomstige) stomadragers, maar ze zijn ook geschikt voor hun omgeving. Stomaverpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners kunnen de filmpjes gebruiken om eventuele vragen direct te beantwoorden, zorgen weg te nemen en de informatie aan te vullen.

De animaties zijn een waardevolle aanvulling op de praatkaarten die zijn ontwikkeld om duidelijke uitleg kunnen geven aan mensen die een stoma krijgen maar moeite hebben om medische informatie te begrijpen.

Stomavereniging