Skip to content

Met een beetje creatief denken, kom je een heel eind!

Een dagje winkelen, naar een filmmarathon: met wat creativiteit weet ik altijd wel een oplossing te verzinnen om erop uit te gaan. Maar wat zou het handig zijn als er in aangepaste toiletten standaard een stretcher zou staan!

Stel: je bent een middag bij iemand op visite en diegene vraagt je of je wilt blijven eten en misschien kunnen jullie daarna naar de film gaan? Prima plan! Tenminste, als je dat zomaar kunt besluiten. Dit soort spontane acties kan ik meestal niet op in gaan. Ik moet zoiets altijd plannen. Ik kan wel een middagje bij iemand op bezoek, maar dan moet ik weer naar huis. Jammer vind ik dat wel, maar dat risico kan ik niet nemen; de kans dat mijn blaas te vol wordt voordat ik weer thuis ben is te groot. De energie om wat anders te doen heb ik dan nog wel, maar ik kan meestal niet bij iemand anders naar het toilet.
Alleen als ze een slaapkamer beneden hebben en ik op hun bed mezelf kan verzorgen. Maar die slaapkamer is bij de meeste mensen boven. Ik kán een hele dag op pad gaan, maar dan moet ik zeker weten dat ik mij ergens kan verzorgen. Spullen daarvoor heb ik dan bij me en als ik een dagje naar mijn zus ga ligt er een stretcher in de auto. Met een beetje creatief denken, kom je een heel eind!

Gewoon maar proberen?
Een hele dag winkelen of een filmmarathon in de bioscoop houden gaat bijvoorbeeld ook (nog) niet. ‘Misschien kun je tussendoor naar huis gaan?’ Dat dacht ik ook en heb dat wel eens gedaan, om te testen of dat een oplossing was. Ik sprak met een vriendin af om een middag en avond naar de bioscoop te gaan. Na de eerste film zijn we ergens gaan lunchen en daarna ging ik naar huis om te verzorgen. Ik zou weer terug fietsen en dan op tijd zijn voor film nr. 2. Dat was wel krap gepland en werkte eigenlijk net niet.

In een openbare gelegenheid of winkels waar wél een aangepast toilet is, staat niet standaard een stretcher. Dat zou echt heel handig zijn! Een aankleedtafel in het toilet kan ervoor zorgen dat veel van ons wél zomaar kunnen besluiten een hele dag op pad te gaan. Volgens mij is het met een kleine aanpassing echt mogelijk te maken. Niet alleen zijn de ruimtes meestal groot genoeg, er staat vaak al een verzorgingstafel waar je je kind kunt verschonen. Verlaag die en mensen zoals ik kunnen er ook gebruik van maken! De perfecte oplossing, al zeg ik het zelf, maar je hebt medestanders nodig voordat er iets mee gedaan wordt. En vaak ook een harde stem om gehoord te worden…

Over dit onderwerp is wel vaker gesproken en er zijn ook petities opgestart om openbare toiletten zo aan te passen. Maar daar blijft het dan bij, er komt geen échte actie!
Zal het er een keer van komen? Ik vrees van niet…

Foto: Evelyn Koelewijn

Wil je reageren op deze blog? Stuur een mail naar [email protected] onder vermelding van ‘Blog Petra’.

Back To Top