Met spina bifida een hondenschool bestieren

Diagnose spina bifida, voor Sander Maans betekende dit geen belemmering in zijn leven. Hij voert gewoon zijn passie uit en daagt andere mensen met een handicap hetzelfde te doen. Hij zegt hierover: “Als je tegen jezelf zegt dat je het niet kan, gaat het nooit gebeuren. Geloof erin dat je het kan, dan zie ik je wel verschijnen op de hondenschool.”

Ja, want Sander heeft een hondenschool. Honden zijn zijn grote passie. Op 9-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste hond. Toen begon de liefde voor de viervoeters: “Een hele speciale hond was dat. Hij heeft ooit een hersenbloeding gehad, waardoor ik heel veel tijd heb gestopt in zijn verzorging. Zo is het begonnen.”

Zie je Sander in Breukelen rijden, dan zie je er een hond naast. Sander en hond zijn een vaste combinatie. En hij werkt met alle honden: Pitbulls, Dobermann pinchers, problemen en ras van de honden doen er voor hem niet toe, want zijn passie is met honden werken. Dat betekent elke hond. En zo ontstond een jaar geleden zijn eigen rollende hondenschool.

Momenteel werkt hij met Feja, een vrolijke dobermann. Ze luistert goed naar Sander, maar dat heeft veel tijd en training gekost. De anderhalf jaar oude hond heeft veel duidelijkheid en aandacht nodig. Iet was de nieuwe baasjes haar ook zullen moeten geven. De trainer van de rollende hondenschool zegt hierover: “Deze hond is zo blij van karakter dat ze alles als een spel ziet. Het is heel belangrijk dat ik duidelijk ben in wat ik van haar vraag, zodat ze luistert. Dat moeten haar baasjes vervolgens ook doen.”

Sander hoopt anderen met spina bifida enthousiast te maken voor zijn hondenschool. Zijn liefde voor honden zit diep en hij deelt dit graag met anderen. De honden zitten bij hem  en zijn rollende hondenschool goed. Het werken met hen maakt Sander gelukkig: “Dit maakt mij heel gelukkig. Ik ben zeven dagen in de week met honden bezig. Mijn leven draait om honden.”

Hondenschool Sander Maans
Foto: RTV Utrecht