Skip to content

Operatie en Dreamnight at the Zoo

Ik was de afgelopen tijd druk met de zorg voor mijn zoon Tijs. Mogelijk krijgt Tijs een urinestoma. Gelukkig was er ook tijd voor leuke dingen: samen met de kinderen naar Dreamnight at the Zoo in Amersfoort.

Begin mei hadden we een afspraak in het WKZ om te bespreken hoe wij Tijs uit de luiers kunnen krijgen. Hij is nu 7 jaar en geeft aan dat hij de luiers steeds vervelender vindt worden. Daarbij komt dat hij het ook steeds onprettiger gaat vinden dat de zuster hem op schooldagen moet helpen met plassen. Uiteraard zijn we hartstikke blij dat een organisatie zoals de KinderThuisZorg bestaat en je op deze manier heel veel zorg uit handen neemt. 

Zelf katheteriseren
We hebben gekeken naar de mogelijkheid of Tijs zichzelf zou kunnen katheteriseren.
Tijs is onstabiel in zijn heupen. Met het katheteriseren zoals dit nu gaat, zou hij zelf zijn broek, onderbroek en luier uit moeten doen, zittend katheteriseren en jezelf weer volledig aankleden. Dit zijn erg veel handelingen welke voor Tijs lastig zijn. 

Urinestoma
Al eerder hebben we met de uroloog de mogelijkheid van een operatie besproken. Namelijk een urinestoma (Mitrofanoff). De uroloog maakt dan van een stukje darm een buisje dat vastgehecht wordt tussen de blaas en de buikwand. De urinestoma zit meestal in de navel of rechts onder op de buik. Via de stoma katheteriseer je dan de blaas een aantal keer per dag. Deze manier van plassen is voor Tijs wel haalbaar. Hij hoeft zichzelf niet volledig uit te kleden en kan zichzelf dan uiteindelijk plassen. Dit zal zijn zelfredzaamheid erg vergroten. Elke ochtend spoelen we Tijs zijn darmen en hierdoor is hij de hele dag vrij van ontlasting. Hij zal dan net als zijn andere leeftijdsgenootjes gewoon alleen een boxershort aan kunnen! 

Op dit moment staat Tijs op de wachtlijst voor een blaasonderzoek. Na dit blaasonderzoek zullen we te horen krijgen wat het plan gaat worden en wanneer. Hebben jullie ervaring met de urinestoma? 

Dreamnight at the Zoo
Buiten alle serieuze zaken was er ook tijd voor leuke dingen! Op 10 juni was het zover. Dreamnight at the Zoo bij Dierentuin Amersfoort! De jongens keken hier al de hele week naar uit! Het was dan ook een mega teleurstelling dat er een file stond om het park in te komen 😊. We hadden in eerste instantie nog niet in de gaten, dat al deze mensen ook naar de Dierentuin gingen. Eenmaal bij de Dierentuin aangekomen werd het wel duidelijk! ‘Wow, wat een hoop mensen zijn hier vanavond!’ 

Langs de dieren en…
Bij binnenkomst kregen we allemaal een lekker ijsje en kon de avond beginnen! We zijn begonnen met langs alle dieren te lopen. Onderweg kwamen we verschillende medewerkers tegen die rustig de tijd voor ons namen om iets over de dieren te vertellen. 

Naar politie en een brand blussen
Verderop in het park vertelde een medewerker ons dat zelfs de politie en de brandweer aanwezig waren. Dat wilden we natuurlijk zien! Vol gas zijn weer hier naartoe gegaan. Nadat de jongens even in de politieauto’s hebben gezeten, zijn we door gelopen naar de brandweer! Bij de brandweer hebben de jongens allebei een brand mogen blussen. Aan het eind van het park werden we nog verrast met een politiemotor en actiefiguren! We hebben een super leuke avond gehad en ging om 21:00 uur moe maar voldaan weer naar huis! 

Back To Top