Skip to content

Wanneer je kind hulp nodig heeft bij het gaan zitten en staan, zal de revalidatiearts van het behandelend spina-bifidateam je verwijzen naar een revalidatiecentrum in de buurt van je woonplaats. Meestal gebeurt dit als je kind ongeveer een jaar oud is. De revalidatiearts gaat samen met jullie na welke vragen er zijn op het gebeid van de motorische ontwikkeling, de verzorging en de eventuele hulpmiddelen. De arts schakelt therapeuten en technici in binnen het revalidatiecentrum als dat nodig is. Hij is de spil van alle behandelingen en aanpassingen in hulpmiddelen.

Kinderergotherapie

De kinderergotherapeut: geeft, afhankelijk van de problemen bij jouw kind, advies over zitvoorzieningen, zoals een goed passende kinderstoel, eventueel vervoer voor buiten of een rolstoel, soms ook kan hij tips geven om als ouder voor jezelf op de minst belastende manier je kind te verzorgen en te tillen. Allerlei tips en trucs om het dagelijks leven handig te maken.

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut kijkt (soms samen met) de ergotherapeut hoe je de motorische ontwikkeling van je kind kunt stimuleren. Hij geeft advies hoe je met de verstrekte hulpmiddelen om gaat. Het kan zijn dat de kinderfysiotherapeut een periode blijft behandelen om bepaalde doelen te halen, bijvoorbeeld omrollen, balans van het hoofdje vasthouden, of de zitbalans vinden.

Tot aan de kleuterperiode richt de fysiotherapeut zich vooral op het leren zitten, staan en lopen. Wanneer je kind de schoolleeftijd bereikt, worden ook andere zaken belangrijk. De ADL activiteiten ( activiteiten van het dagelijks leven) zoals het aan- en uit kleden en zelfstandig leren omgaan met hulpmiddelen. Iedere motorische vraag kan hier aan bod komen, zoals bijvoorbeeld in de goede houding tandenpoetsen, deuren open maken, brood smeren, etc.

Lees meer over fysiotherapie en revalidatie.

Kinderlogopedie

Wanneer je kind bij het leren praten problemen tegenkomt, kan het van nut zijn om spelenderwijs allerlei oefeningen voor de spreek-en mond- motoriek te doen die de logopedist je kan aanreiken.

Psychologische bijstand

Als je een kind met spina bifida krijgt, brengt dit veel teweeg. Zowel in praktische zin als in emotionele zin. De onzekerheid over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind trekken een zware wissel op ieder gezin en ieder persoon. Daarnaast zijn er veel bezoeken af te leggen aan artsen en paramedici.

Juist de structurele zorg die bij jou als ouder ligt kan op een gegeven moment zwaar wegen. Soms kan het prettig zijn om een aantal gesprekken met bijvoorbeeld een maatschappelijk werker te hebben over het reilen en zeilen van je gezin. Ook hier kan de revalidatiearts je naar verwijzen. Vaak is hier een maatschappelijk werker aan verbonden die vertrouwd is met gezinnen met een kind met een beperking.

BOSK-brochure “Loopvaardigheid van kinderen en jongeren met spina bifida”

BOSK-brochure
“Loopvaardigheid van kinderen en jongeren met spina bifida”

Download
Back To Top