Skip to content

Zijn openbare parken voor iedereen toegankelijk?

Voorstel voor een landelijke toegankelijkheidsrichtlijn voor openbare parken

Logo Groen& HandicapKenniscentrum Groen & Handicap heeft de afgelopen jaren meerdere openbare parken bezocht, waarbij hen is opgevallen dat veel parken niet of nauwelijks toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Een ommetje maken

Tijdens de lockdown (corona) bleek hoe belangrijk parken zijn, met name voor mensen die beperkt zijn in hun mobiliteit. Even naar buiten, een ommetje maken, mensen ontmoeten dicht bij huis: veel mensen hadden daar tijdens de coronaperiode behoefte aan en zijn dat blijven doen.

Niet vanzelfsprekend

Voor mensen met een beperking blijkt dat toch niet zo normaal te zijn. Veel parken zijn slecht of niet toegankelijk. Niet alle paden hoeven toegankelijk te zijn, maar vaak is zelfs een gewoon ommetje maken niet mogelijk. Bij de aanleg van parken wordt met een toegankelijk ommetje veel te weinig rekening gehouden. Ook bij het onderhoud worden vaak tegenstrijdige maatregelen genomen. Hoe vaak zien we niet dat toegankelijke paden na onderhoud zijn voorzien van een dikke laag onberijdbaar grind?

Vragenlijst

Groen & Handicap wil samen met jou een richtlijn voor parken vaststellen, die zij kunnen voorleggen aan gemeenten. Help je mee?
In een vragenlijst zijn een aantal voorstellen beschreven waar openbare parken aan zouden moeten voldoen. Wil je deze vragenlijst invullen en daarmee laten weten of je het eens bent met deze voorstellen? Het invullen ervan kost slechts een paar minuten.
De link naar de vragenlijst is https://forms.gle/gSAbwygsN4bfRkWV8

Back To Top